Kennis van honing

U vraagt, wij antwoorden.

De grootste honingkenners zijn natuurlijk onze bijen. Maar we hebben ook in 90 jaar veel expertise opgedaan. Dit zijn onze antwoorden op de meestgestelde vragen.
 
Staat u vraag er niet bij? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen

Wat onderscheidt vloeistof van romige honing?

De nectar, afkomstig van de bijen, bevat meer dan 90% water, fructose en glucose. De hoeveelheid glucose varieert van plant tot plant. De glucose zorgt bij de honing voor kristallisatie. Aangezien glucose in elke nectar zit, kristalliseert elke honing vroeg of laat.

De consistentie van een honing hangt vooral af van de verschillende hoeveelheden natuurlijke suikers: als een honing gelijke hoeveelheden fructose en glucose bevat, kristalliseert het snel en is het eerder crème honing. Hoe hoger het fructose gehalte, hoe langer de honing vloeibaar blijft.

Om te voorkomen dat de honing teveel kristalliseert met een hoog aandeel druivensuiker, wordt de honing vaak geroerd door de imker voordat ze in de potten worden gedaan. Hierdoor worden de kristallen gebroken en wordt een romige structuur verkregen.

Hoe lang wordt honing bewaard?

Vanwege de natuurlijke textuur is honing een bijna onbeperkt houdbaar voedingsmiddel, op voorwaarde dat het donker en gesloten wordt bewaard. Als honing op de juiste manier wordt bewaard, is deze vrijwel onbeperkt houdbaar. Er is zelf honing gevonden in graftomben in de Egyptische piramiden van 3200 voor Christus. Deze honing is vandaag de dag nog steeds eetbaar. Vanwege dit feit werd honing tot juli 2003 uitdrukkelijk van de vervaldatum vrijgesteld. De harmonisatie van de voedselwetgeving binnen de EU is sinds augustus 2003 echter veranderd. Sindsdien wordt aan honing, bij gebruik in combinatie met ander voedsel, ook een houdbaarheidsdatum gegeven op verpakkingen van 1-2 jaar. De honing verliest echter een deel van zijn waardevolle ingrediënten tijdens lange, onjuiste opslag.

Welk type opslag wordt aanbevolen?

Honing moet donker en op kamertemperatuur worden bewaard. Omdat honing vreemde geuren snel absorbeert en sterk vocht aantrekt (hygroscopisch), moet het glas of de dispenser altijd gesloten zijn. Honing wordt het best bewaard in een goed geconserveerde ruimte.

Hoe wordt gekristalliseerde honing weer vloeibaar?

In de loop van de opslag zal honing kristalliseren en vast worden. Dit is een natuurlijk proces en heeft geen invloed op de kwaliteit. Als u echter de voorkeur geeft aan vloeibare honing, kunt u deze het beste au bain marie verwarmen in een waterbad en af en toe roeren. De temperatuur moet onder de 40°C worden gehouden, zodat de warmtegevoelige ingrediënten van de honing niet worden beschadigd. In geen geval mag honing worden verwarmd in de magnetron.

Hoeveel moeten bijen werken om 1 kg honing te produceren?

Om 1 kg honing te produceren, moet een bij ongeveer 3 kg nectar verzamelen. Om deze hoeveelheid nectar te verzamelen, moet de bij ca. 15 miljoen bloemen bevliegen. Ze legt een afstand van ongeveer 160.000 kilometer af. Dat betekent dat ze bijna vier keer rond de aarde vliegt.

Hoe kan de imker onvermengde rashoning oogsten?

Omdat bijen altijd naar dezelfde bloemen van dezelfde planten vliegen, kan de imker onvermengde rashoning oogsten, zoals koolzaad-, acacia- of lindehoning. Bijen verzamelen nectar of honingdauw (voor boshoning) van dezelfde plant totdat ze niets meer vinden in hun vlieggebied. Alleen dan vliegen ze naar andere bloemen. Om bijvoorbeeld een zonnebloemhoning uit koolzaad te oogsten, plaatst de imker zijn bijenkorven op grote velden zonnebloemzaadvelden. Of de honing daadwerkelijk is gesorteerd, kan, naast het proeven, worden gecontroleerd met behulp van een pollenanalyse (koppeling van „pollenanalyse“).

Is honing gezonder dan suiker?

Honing bestaat voor 80% uit natuurlijke suiker, omdat het al in de nectar zit. Dit zijn voornamelijk natuurlijke, waardevolle glucose en fructose. Deze worden bijzonder gemakkelijk in het bloed opgenomen en zorgen voor snelle energie. In tegenstelling tot conventionele geraffineerde suiker, bevat honing ook enzymen, vitaminen, mineralen, zuren, aminozuren, hormonen, inhibitoren en smaakstoffen. Vooral de enzymen en inhibine in honing maken honing een bijzonder waardevolle zoetstof. Veel ingrediënten van honing en effecten op de menselijke gezondheid zijn nog niet goed onderzocht.
In de hedendaagse natuurgeneeskunde wordt honing aanbevolen voor verkoudheid, wondbehandeling en om infecties te voorkomen. Iedereen weet dat warme melk met honing een beproefd huismiddeltje is tegen keelinfecties. De doeltreffendheid van honing is gebaseerd op het feit dat het een antibacterieel effect heeft door zijn remmende werking en dus een genezend en verzachtend effect heeft.

Wanneer kunnen kinderen / baby's honing eten?

Vanaf een jaar kunnen kinderen probleemloos van honing genieten. Bij kleinere kinderen is de darmflora en hiermee het immuunsysteem niet volledig ontwikkeld. Omdat honing een natuurlijk product is, kan het, net als ander rauw voedsel, in zeldzame gevallen sporen van Clostridium botulinum bevatten die overal in onze omgeving voorkomen. Deze voor volwassenen ongevaarlijke bacteriesporen kunnen bij jonge kinderen het gevaarlijke zuigelingenbotulisme veroorzaken. Om deze reden is honing niet geschikt voor kinderen onder de 12 maanden.

Is honing geschikt voor diabetici?

Zelfs diabetici kunnen, afhankelijk van de ernst van hun diabetes, in overleg met hun arts, genieten van honing in kleine hoeveelheden. Honing bestaat voor 35 tot 40% uit fructose (fructose); de fructose (fructosesuiker), die langzamer in het bloed komt en daarom beter geschikt is voor diabetici. Aan de andere kant bevat honing ook 30 tot 35% dextrose (glucose); de glucose (glucose), waardoor de bloedsuikerspiegel sneller stijgt. Voor diabetici wordt honing van planten- en stuifmeelsoorten (kamperfoelie) aanbevolen. Deze honingrassen hebben een hoger gehalte fructose-fructose. Dit zijn vooral de vloeibare honingen, zoals acaciahoning. In ieder geval moeten diabetici altijd hun dieet, als mede het gebruik van honing, met hun arts bespreken.

Wat is Langnese honing?

Langnese honing is een 100% natuurlijk product, een natuurlijke voeding, omdat het wordt geproduceerd door de bijen. Langnese honing wordt onveranderd gebotteld zonder iets aan de honing toe te voegen of iets te verwijderen. Dit wordt voorgeschreven door de Duitse Honingverordening en hier houden wij ons aan als merkbottelaar.

Hoe gebruik ik Langnese Bee Easy?

Vouw het deksel naar achteren totdat het op zijn plaats klikt.
Houd de flacon rechtop tijdens gebruik en doseer de honing door de fles van de dispenser in te drukken. Wacht tot de honingdraad afsnijdt. Dit zorgt ervoor dat de klep schoon blijft tot de laatste druppel. Na gebruik moet de fles eerst met lucht gevuld zijn om weer gebruikt te kunnen worden. Plaats de fles omgekeerd op de tafel met het deksel open. Pas wanneer de fles volledig met lucht is gevuld en in de oorspronkelijke vorm is teruggekeerd, sluit u het deksel weer. Als hiermee geen rekening wordt gehouden en er te veel honing tegelijk is uitgenomen, kan het voorkomen dat de fles vervormt en niet vanzelf terugkeert naar de oorspronkelijke vorm. Dit kan worden verholpen door op de smalle zijden te drukken, zodat de fles weer in vorm komt. De fles moet nog steeds verticaal worden gehouden met de opening omlaag en het deksel moet worden teruggevouwen zodat de fles weer kan worden gevuld met lucht. Hierna kan men de honing weer gewoon nuttigen.

Honing komt rechstreeks uit de natuur

Zonovergoten landschappen, schaduwrijke bossen of raapakkers badend in een gele gloed – zo verschillend de oogstgebieden zijn, zo verschillend kan ook de honing zijn. De kunst om van de beste honing een unieke smaakbelevenis te maken, heeft de zomerbloesemhoning van Langnese zo beroemd gemaakt. De honingontwikkelaar van Langnese, een expert in het samenstellen van de beste honing, kent alle soorten, hun eigenschappen en hun smaak. Met deze kennis, een fijne neus en uiterste nauwkeurigheid stelt hij elke dag een honing samen, die zijn gelijke zoekt. Maar de weg naar deze honing begint natuurlijk bij de vlijtige bijen, die van bloesem tot bloesem vliegen.

Vlijtig als een bij

Honing is een onvervalst natuurproduct, dat we in de ware zin van het woord te danken hebben aan de vlijtigheid van bijen. Ongeveer 20.000 vleugelslagen heeft een bij nodig om een liter nectar te verzamelen, die uiteindelijk 150 g honing zal opleveren! Nectar, maar ook honingdauw is niet direct in honing om te zetten, maar is nog maar de beginfase. Door de verzamelijver leveren de bijen een belangrijke prestatie in de natuur: wanneer zij van bloesem naar bloesem vliegen op zoek naar nectar, bevruchten zij deze bloesems en dragen daardoor bij aan het behoud van vele plantensoorten. Bijzonder belangrijk zijn de bijen in het voorjaar voor de bestuiving van de oogstbomen.

Bijen en bijenvolk

Bijen zijn insecten en vormen samen met de wespen en mieren de subgroep hymenoptera, de vliesvleugelige. Bijen hebben een in het dierenrijk zeldzaam voorkomende sociale structuur; een bijenvolk bestaat uit een koningin, 500-2.000 mannelijke bijen en 30.000-60.000 werksters.
De organisatie van een bijenvolk is fascinerend. Zij maakt indruk door de perfecte taakverdeling, een nauwe sociale structuur en een succesvolle communicatie.

Honingoogst

Aan de gesloten, licht ingevallen wasdeksels van de raatcellen herkent de imker dat de honing rijp is. De honing kan nu geoogst worden. Daarvoor moet de imker eerst de bijen uit de korf verdrijven. Dit gebeurt traditioneel door rook, versterkt door het gebruik van een ventilator. Tegenwoordig worden vaak op de dag voor de oogst zogenaamde bijenvluchten ingezet. Deze maken het mogelijk dat de bijen probleemloos vertrekken, hoewel er wel een nieuwe ingang in de honingkamer wordt versperd. Op die manier wordt het bijenvolkje het minst gestoord. De imker haalt de opgehangen raamwerken met de afgedichte raten uit de bijenkorf en veegt zorgvuldig de achtergebleven bijen eraf. Omdat de bijen niet mogen verhongeren, laat de imker een gedeelte van de moeizaam verzamelde honing achter.

Inhoud van honing

Het samenspel van de veelzijdige bestanddelen maakt honing zo waardevol. Het geheel is meer dan de som der delen! Honing smaakt niet alleen goed, door de gunstige samenstelling is het ook een bewezen huismiddeltje en helpt het bij de behandeling van allerlei kwaaltjes. Tot nu toe werden in honing ongeveer 24 verschillende suikers en nog ongeveer 180 verschillende andere stoffen gevonden. Maar niet alle honing is gelijk. De hoeveelheid van de verschillende bestanddelen is afhankelijk van de dracht, het klimaat en het jaargetijde. Honing bevat de volgende stoffen:

Suiker: Honing bestaat voor 80% uit verschillende soorten suiker.

Water: volgens de wettelijke bepalingen in Duitsland mag het watergehalte in honing slechts tussen 16% en 21% bedragen.

Overige stoffen: deze regelen de stofwisseling in ons lichaam.

De geschiedenis van honing

Bijen bevolken al sinds 40-50 miljoen jaar onze planeten, zoals men uit barnsteenvondsten weet. De mensen uit de tegenwoordige tijd zijn er daarentegen pas sinds 200.000 jaar en pas 40.000 jaren geleden ontdekte men vuur en honing. Daarna duurde het nog lang voordat de mens begon getuigenissen af te leggen van het feit dat hij honing erg kon waarderen en dat hij de bijen vaak onder moeilijke voorwaarden van hun honing beroofde. De oudste tekeningen van honingverzamelaars bevinden zich in de grotten van La Aranas in de buurt van Valencia en stammen uit de tijd van ongeveer 7.000 voor Chr. De mens haalde “de buit” binnen – dit is een begrip, dat men in het imkerjargon tot op heden behouden heeft. Het waren de honkvaste boeren en kolonisten die het voor de mens mogelijk maakten deze dieren nauwkeuriger te observeren en vervolgens nut te halen uit het natuurlijk gedrag van deze dieren. De bij werd een “huisdier”.

Uitgebreide verhalen over bijen en honing kennen we uit alle hoogculturen van de Antieke Oudheid. Bijen en hun onverklaarbare vaardigheden voor honingproductie werden bewonderd en gemythologiseerd. Honing werd vereerd en enorm gewaardeerd als voedings-, schoonheids- en geneesmiddel. Honing diende als offer, als grafbijzetting voor de reis naar het hiernamaals en werd als betaalmiddel ingezet. Honing was zelden moeilijk te oogsten en behoorde tot de meest begeerde zoete levensmiddelen, omdat suiker toen nog niet bestond. Daardoor was het waardevol en honingdieven werden zwaar gestraft. Voor de Joden was honing symbool van overvloed en rijkdom. Daarom was er ook de klacht over de uitzetting uit Egypte:”Is het niet genoeg, dat Gij ons uit het land van melk en honing hebt gevoerd om ons te doden in de woestijn en dat Gij ook over ons zult heersen?” (Mozes 4:16 en 13).

Wil je meer weten? Ga dan naar ons honing-lexicon van A-Z.