Magazin

Recept van de maand
Gekruide eend met goudhelder

eend
7. Januar 2020

Voor 4 porties

Zutaten:

1 panklare eend (ca. 1,5 kg)
zout
8 EL Feinster Waldhonig von Langnese Honig
1 el citroensap
6 el Langnese Goudhelder
½ tl gemalen peper
½ tl gemalen kruidnagels
½ tl gemalen nootmuskaat
½ tl gemalen gember

Voor de saus:
1 dl sinaasappelsap
1/8 l slagroom, kamertemperatuur
(1-2 el aardappelzetmeel)
3 el citroensap
2 el sojasaus
zout en peper

Bereiding:

Bestel bij de poelier een schoongemaakte ‘panklare’ eend.

Verwarm de oven voor. Vet een ovenvaste braadpan of hoge ovenschaal met deksel (daube) dun in met wat olie. Was de eend en dep hem van binnen en van buiten droog. Wrijf de binnenkant in met wat zout. Meng het citroensap met 2 eetlepels honing en kwast het vel van de eend hiermee in. Leg de eend met de borstkant naar boven in de braadpan, schenk er 1/8 l water bij, dek de braadpan af en zet hem in de oven. Braad de eend in 90 minuten gaar. Meng intussen de rest van de honing met de specerijen. Neem na 60 minuten de braadpan uit de oven en neem de eend uit de pan. Schenk het braadvocht uit de pan. Leg de eend terug en bestrijk de eend met de gekruide honing. Zet de braadpan nu zonder deksel terug in de oven, zodat de eend mooi bruin kleurt.

Neem de braadpan uit de oven en neem de eend uit de pan. Leg hem op een schaal afgedekt met aluminiumfolie. Schenk het braadvocht van de eend, het sinaasappelsap en de slagroom in de braadpan en breng dit op hoog vuur snel aan de kook. Kook de saus in tot sausdikte of bind de saus met het, met wat water losgeroerde, aardappelzetmeel. Breng de saus op smaak citroensap, sojasaus, zout, peper en eventueel nog wat honing.

Serveertip: serveer de eend met gekookte aardappels en lekker ouderwetse groente als groene kool of spitskool.

Oventemperatuur
Elektrische oven: 180°C
Heteluchtoven: 160°C
Gasoven: stand 3