Honingkrans met whisky
Zutaten
Voor de cake:
200 g pure chocolade
200 g hazelnoten
250 g boter, zacht
150 g suiker
50 g Langnese Wilde Bloemenhoning
4 eieren (M)
300 g bloem
2 tl bakpoeder
2 el cacao
4 el whisky
Voor de marinade:
2 el oploskoffie
4 el Langnese Wilde Bloemenhoning
1 el poedersuiker
2 el whisky
Voor de glazuurlaag:
100 g pure chocolade
50 g notenschaafsel
Extra nodig:
rijstrandvorm, doorsnee 26 cm
Zubereitung
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de kransvorm in.
Oventemperatuur
Elektrische oven: ca. 180°C (voorverwarmd)
Heteluchtoven: ca. 160°C (niet voorverwarmd)
Gasoven: stand 2-3 (niet voorverwarmd)Hak de chocolade fijn. Maal de hazelnoten fijn in een amandelmolen of op de fijne rasp van de keukenmachine. Klop de boter met de suiker en de honing in 10 minuten crèmig. Klop er stuk voor stuk de eieren bij en laat ze opnemen. Zeef bloem, bakpoeder en cacao boven de kom en spatel het door het eiermengsel, zodat geen bloem meer zichtbaar is. Schep de chocolade, hazelnoten en de whisky door het beslag.
Schep het deeg in de vorm en strijk het glad. Schuif de vorm op het rooster middenin de oven en bak de cake in 50-60 minuten gaar. Controleer dit met een bakpen, bak zo nodig nog 5-10 minuten langer. Laat de vorm 10 minuten in de uitgeschakelde oven staan. Keer de cake op een taartrooster en zet het rooster op een bord of blad.
Roer een papje van oploskoffie, honing, poedersuiker en whisky. Bestrijk de cake hier een aantal keren mee, tot het op is, het mengsel trekt in de cake. Laat de cake verder uitdampen.
Smelt de chocolade au bain-marie in een kommetje op een pan met kokend water tot het vloeibaar is. Lepel de chocolade over de cake, maar laat het niet teveel eraf lopen. Bestrooi de cake als de chocolade nog zacht is met het notenschaafsel.