Lekkers uit de oven

Honingkrans met whisky

ca. 20 stuks, met alcohol

leicht 20 Min
kcal 310 p. P.

Zutaten

  1. Voor de cake:

  2. 200 g pure chocolade

  3. 200 g hazelnoten

  4. 250 g boter, zacht

  5. 150 g suiker

  6. 50 g Langnese Wilde Bloemenhoning

  7. 4 eieren (M)

  8. 300 g bloem

  9. 2 tl bakpoeder

  10. 2 el cacao

  11. 4 el whisky

  12. Voor de marinade:

  13. 2 el oploskoffie

  14. 4 el Langnese Wilde Bloemenhoning

  15. 1 el poedersuiker

  16. 2 el whisky

  17. Voor de glazuurlaag:

  18. 100 g pure chocolade

  19. 50 g notenschaafsel

  20. Extra nodig:

  21. rijstrandvorm, doorsnee 26 cm

Zubereitung

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de kransvorm in.

    Oventemperatuur
    Elektrische oven: ca. 180°C (voorverwarmd)
    Heteluchtoven: ca. 160°C (niet voorverwarmd)
    Gasoven: stand 2-3 (niet voorverwarmd)

  2. Hak de chocolade fijn. Maal de hazelnoten fijn in een amandelmolen of op de fijne rasp van de keukenmachine. Klop de boter met de suiker en de honing in 10 minuten crèmig. Klop er stuk voor stuk de eieren bij en laat ze opnemen. Zeef bloem, bakpoeder en cacao boven de kom en spatel het door het eiermengsel, zodat geen bloem meer zichtbaar is. Schep de chocolade, hazelnoten en de whisky door het beslag.

  3. Schep het deeg in de vorm en strijk het glad. Schuif de vorm op het rooster middenin de oven en bak de cake in 50-60 minuten gaar. Controleer dit met een bakpen, bak zo nodig nog 5-10 minuten langer. Laat de vorm 10 minuten in de uitgeschakelde oven staan. Keer de cake op een taartrooster en zet het rooster op een bord of blad.

  4. Roer een papje van oploskoffie, honing, poedersuiker en whisky. Bestrijk de cake hier een aantal keren mee, tot het op is, het mengsel trekt in de cake. Laat de cake verder uitdampen.

  5. Smelt de chocolade au bain-marie in een kommetje op een pan met kokend water tot het vloeibaar is. Lepel de chocolade over de cake, maar laat het niet teveel eraf lopen. Bestrooi de cake als de chocolade nog zacht is met het notenschaafsel.