Lekkers uit de oven

Worteltjeskoek

20 stuks

leicht 25 Min
kcal 220 p. P.

Zutaten

 1. 600 g wortelen

 2. 1 citroen

 3. 400 g blanke amandelen

 4. 7 eieren (M)

 5. 200 g Langnese Goudhelder

 6. snufje zout

 7. 100 g bloem

 8. 1 el bakpoeder

 9. 2 tl gemalen kaneel

 10. ½ tl gemalen kruidnagel

 11. Om te bestrijken:

 12. 125 g abrikozenjam

 13. Extra nodig:

 14. bakblik van ± 30 bij 40 cm

 15. bakpapier

Zubereitung

 1. Schil de wortelen en was ze. Rasp de wortelen middelfijn. Boen de citroen schoon en rasp de schil dun af. Pers de vrucht uit. Maal de amandelen fijn in een amandelmolen of op de fijne rasp van de keukenmachine. Splits de eieren zorgvuldig. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed het bakblik met bakpapier (laat het boven de vorm uitsteken) en vet dit in.

 2. Klop het eigeel met honing, geraspte citroenschil, citroensap en zout in 10 minuten luchtig. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom, voeg wortelrasp, amandelen, kaneel en kruidnagel en roer het tot een egaal mengsel. Klop (in een schone kom en met een schone garde) de eiwitten tot stijve pieken die niet omvallen en roer de helft bij het beslag. Spatel de rest er luchtig door. Schep het beslag in het bakblik. Bak de wortelkoek middenin de oven in ± 30 minuten gaar. Controleer dit met een bakpen, kleeft daar nog beslag aan, bak de koek dan nog 10-15 minuten langer.

 3. Verwarm de jam met 1 eetlepel citroensap en wrijf het door een zeef. Neem de worteltjeskoek uit de oven en til hem, met behulp van het bakpapier, uit de bakvorm op een rooster. Bestrijk de bovenkant met de warme jam. Laat de koek op het rooster uitdampen. Snijd de koek in blokjes of ruiten.

 4. Extra lekker: spuit toefjes slagroom op de stukjes en leg in elk toefje een suikerbloemetje of marsepeinen worteltje.