Magazin

Bij hoesten, heesheid en keelpijn

15. Dezember 2018

Verkoudheidsseizoen? Deze recepten met honing helpen je weer op de been.

Bij hoesten en heesheid
Verse gember schillen, fijn hakken en samen met venkelthee laten trekken. Lauwwarm afgekoeld met een lepel honing slok voor slok opdrinken.

Enkele grote uien schillen en in schijven snijden. Deze een uur in 1 liter water laten koken, door een zeef gieten en tot onder 40 graden Celsius laten afkoelen. 250 g honing toevoegen. Elk uur langzaam een likeurglas van dit mengsel drinken.

Een grote, zwarte radijs uithollen. De inhoud fijn raspen, met honing mengen, de radijs daarmee vullen en laten staan. De honing onttrekt het sap uit de radijs. Iedere 2 á 3 uur een eetlepel langzaam in de mond laten smelten. Iedere dag opnieuw bereiden.

Bij keelpijn
Meerdere keren per dag gorgelen en spoelen met een mengsel van 1 eetlepel honing opgelost in een glas warm water.

Twee delen gedroogde salieblaadjes met een deel kamille en thijm mengen. Een theelepel van het kruidenmengsel in een glas met heet water roeren, 10 minuten laten trekken en zeven. Het drankje met 1 á 2 eetlepels honing en het sap van 1 citroen mengen. Lepelsgewijs gorgelen en vervolgens doorslikken.