Gemaakt met veel liefde en fijne Langnese honing – genoeg voor twee
Sushi met honing-teriyaki-saus
met Langnese Wilde Bloemenhoning
- 200 g sushi-rijst (een koffiemok)
- 60 ml rijstazijn
- 1 tl Langnese Bee Easy Wilde Bloemenhoning
- 7 g zout
- 1 wortel
- 1 slangkomkommer
- 4 nori vellen van goudkwaliteit
Voor de teriyaki-saus:
- 100 g Langnese Bee Easy Wilde Bloemenhoning
- 100 ml mirin (rijstwijn die ook alcoholvrij verkrijgbaar is)
- 100 ml ketjap
1
Was de rijst in een schaal zo lang in koud water, totdat het water helder is. Giet de rijst hierna in een zeef en laat hem uitlekken.
2
Breng de rijst in een pan met deksel op matig hoog vuur in 300 ml licht gezouten water aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het deksel op de pan.
3
Schakel de kookplaat na 10 minuten uit, roer de rijst door en laat met een licht gekantelde deksel nog eens 10 minuten uitstomen.
4
Doe de rijst hierna in een grote schaal en dek af met een doek.
5
Meng in een schaaltje de rijstazijn, Langnese Bee Easy Wilde bloemenhoning en het zout. Schep dit kruidenmengsel met een houten lepel voorzichtig door de rijst zonder deze te pletten.
6
Schil de wortel en de slangkomkommer. Snijd de wortel in lange sticks met een diameter van ca. 0,5 cm. Snijd de komkommer op dezelfde manier in stukken. Laat indien mogelijk het zachte gedeelte met de pitten weg, omdat dit erg waterig is.
7
Doe de Langnese Bee Easy Wilde bloemenhoning voor de teriyaki-saus in een pan.
8
Voeg mirin en ketjap toe, breng alles aan de kook en laat tot de helft inkoken.
9
Giet de teriyaki-saus in een platte schaal en laat de groenten daarin gedurende 15 minuten marineren. Bak hierna de gemarineerde wortelsticks 2-3 minuten in een hete pan met wat teriyaki-saus.
10
Leg voor de sushi-rolletjes een half nori vel met de glanzende kant neer beneden op de bamboemat. De onderste rand moet precies op de rand van de bamboemat liggen.v
11
Verdeel de rijst snel met bevochtigde handen (zet een schaaltje met azijn-water klaar) in een dunne laag op het nori vel. Laat hierbij de 1-2 cm aan de bovenste rand vrij.
12
Leg nu in het midden van de rijstlaag een gebakken wortel- en komkommerstuk.
13
Til met de duimen de mat aan de onderste rand op en fixeer de vulling hierbij met de vingertoppen. Sla de onderste rand tot aan de bovenste rijstrand om en duw met de mat stevig aan. Er mogen geen rijstkorrels uitsteken. Sluit de sushi-rol met het laatste vrije stuk nori vel. De rechthoekige vorm ontstaat door met beide wijsvingers boven op de bamboemat te duwen, terwijl de duimen voor en de middelvinger achter de rol fixeren.
14
Snijd de rol daarna met een scherp en licht met water bevochtigd mes in 6 even grote stukken.
De verscheidenheid aan bloemen in de lente geeft deze volledig natuurlijke honing zijn fruitige, milde smaak.
naar het product