Over Langnese

het goede zit in onze natuur

Een echt succesverhaal

Al meer dan 90 jaar in volle bloei

Langnese Honig staat als geen ander merk al bijna 100 jaar voor natuurzuivere honing: alleen het beste van de natuur bij een gelijkblijvende hoge kwaliteit. Wat wij hier allemaal voor doen en hoe het merk zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld, lees je hier:

Bedrijf

Al sinds 1927 een bloeiende onderneming

Langnese Honig is de bekendste en populairste bijenhoning van Duitsland. Wij zijn marktleider op het gebied van hoogwaardige honing en kunnen als traditioneel bedrijf terugkijken op een lange geschiedenis. Alles begon op een zomerdag in 1925: de jonge importeur Karl Rolf Seyferth kocht aan de beurs van Hamburg 5.000 kg Californische honing. Na aanvankelijke tegenslagen, wist hij binnen twee jaar een florerende honinghandel op te bouwen.

Het merk – een belangrijke ontmoeting vormt het begin

Naarmate de vraag naar honing steeg, werd het ook tijd om een aansprekende merknaam te bedenken. Karl Rolf Seyferth ging dus via een advertentie op zoek naar een partner voor een vennootschap. Het aanbod van exporteur Viktor Emil Heinrich (V.E.H.) Langnese interesseerde hem het meest. Achter deze naam ging toentertijd immers een biscuitfabriek in Hamburg met een uitstekende reputatie schuil. De fabriek stond bekend om zijn hoogstaande kwaliteit en de enorme betrokkenheid en zou daarom perfect bij Seyferth’s honing passen.

Zodoende ontmoetten de heren Langnese en Seyferth elkaar in een restaurant in Hamburg. Tijdens kaviaar en kreeft maakte meneer Langnese duidelijk dat hij zijn naam alleen aan bekwame handen zou overlaten. Seyferth informeerde naar de voorwaarden en kreeg een minzaam antwoord: “Voor u jonge man, 300 Reichsmark en de rekening voor het etentje.” Dat was zelfs toentertijd vrijwel een schijntje. In 1927 nam Karl Rolf Seyferth de firma V.E.H. Langnese over. Het merk “Langnese honing” was geboren. In de jaren 30 werd vervolgens het iconische Langnese-glas met zijn zeshoekige honingraatvorm en de schuine, gouden Langnese-letters ontwikkeld. Zowel het glas als het logo zijn ook vandaag de dag nog een opvallende blikvanger in elk schap.

Ons iconische, zeshoekige glas dat al op het eerste gezicht aan een honingraat doet denken, laat al decennialang de harten van zowel kinderen als volwassenen sneller kloppen.

Altes Werbeplakat von Langnese Honig

De vooruitgang – expansie en innovatie

In de periode na de oorlog kwam de vraag naar honing alweer snel op. Langnese honing moest een merkproduct met een constant hoge kwaliteit worden, wat bij een natuurproduct niet makkelijk te realiseren is. Langnese kocht daarom eigen imkerijen in Zuid-Amerika en introduceerde uitgebreide kwaliteitscontroles. Bovendien organiseerde Langnese maandenlang smaaktests in levensmiddelenzaken met de eigenaren en klanten, totdat de optimale formule voor Langnese honing was gevonden. Deze investeringen bleken de moeite meer dan waard, want al in 1958 was Langnese Honig uitgegroeid tot marktleider.

De eerste honing-specialiteiten werden in 1985 geïntroduceerd: geselecteerde soorten voor veeleisende fijnproevers. In 1997 kwam “Bee Easy” op de markt – als wereldwijd eerste honing in een praktische knijpflacon die eenvoudig kon worden gebruikt zonder te knoeien.

De honing van Langnese wordt sinds 1965 in het Noord-Duitse Bargteheide afgevuld. Maar het succes van Langnese reikt verder dan de landsgrenzen: het merk wordt vandaag de dag in meer dan 50 landen wereldwijd verkocht en is een vaste waarde in het honingschap.

Kwaliteit

Onze gouden standaard

Elke dag vertrouwen mensen erop dat onze bijenhoning alleen het beste van de natuur bevat. Wij zijn ons bewust van deze verantwoordelijkheid. Daarom controleren wij meerdere keren wat bij u op de ontbijttafel staat.

De imkers in het herkomstland controleren de honing al op diverse criteria. Zodra de producten onze fabriek in Bargteheide hebben bereikt, wordt elke honing aan een zorgvuldige controle onderworpen. In de volgende stap worden laboratoriumanalyses met behulp van de meest geavanceerde technologieën en volgens de nieuwste natuurwetenschappelijke inzichten uitgevoerd. Met dit controlesysteem waarborgen wij dat alleen honing in het glas terechtkomt die aan onze constant hoge eisen voldoet.

Langnese Honig – Qualität bis ins kleinste Detail

De honing van Langnese is een zuiver natuurproduct: zoals de bijen de honing hebben geproduceerd, komt hij ook in het glas terecht. Dat is al bijna 100 zomers onze kwaliteitsbelofte.

Kwaliteitscontrole – volledig en consequent

Onze honing heeft altijd dezelfde hoge kwaliteit en zijn kenmerkende uitgelezen smaak. Dat ligt aan het feit dat hij volgens een zorgvuldig procedé in het glas terechtkomt:

1

De zorgvuldig door Langnese geselecteerde imkerijen leveren de natuurzuivere honing uit de beste honingregio’s van Europa evenals Midden- en Zuid-Amerika. Omdat zij zich aan onze strenge richtlijnen houden, krijgen wij een veelzijdig aanbod van ‘s werelds beste honingsoorten binnen.

2

Zodra de leveringen in Bargteheide zijn gearriveerd, worden deze eerst uiterlijk op hun zuiverheid gecontroleerd.

3

De geleverde producten worden van een code voorzien waardoor zij uniek worden en te onderscheiden zijn van andere partijen.

4

Uit elke container van een honinglevering worden monsters voor het laboratorium genomen. Dankzij onze uitgebreide analysemethoden wordt uiteindelijk alleen de beste honing afgevuld.

5

Een meerkoppig team van smaaktesters stelt de geleverde honingsoorten zodanig tot een afvulbatch samen dat van januari tot december een zo constant mogelijke smaak en uiterlijk van de Langnese honing kan worden gegarandeerd.

6

De honing doorloopt voor het afvullen meerdere filters om te waarborgen dat hij zuiver en vrij is van wasdeeltjes en dergelijke.

7

Voor het afvullen worden van de gemengde charge opnieuw honingmonsters genomen en zorgvuldig onderzocht, voordat deze voor het afvullen wordt vrijgegeven.

8

Uiteindelijk vindt de eindcontrole plaats: door middel van steekproeven controleren wij de afgevulde glazen. Hier wordt naast de smaak en waardevolle inhoud ook het uiterlijk en de verpakking onderzocht.

Niet te vergeten: Langnese houdt de weg die de honing van de fabriek naar de handel aflegt zo kort mogelijk, waardoor u de honing altijd zo vers mogelijk in de winkel aantreft.

Biologische honing – de kenmerkende eigenschappen

Bij ecologisch geproduceerde bijenhoning, die biologische honing mag worden genoemd, gaat het om de manier waarop de bijen worden gehouden: zo mogen bijvoorbeeld voor de bijenkasten alleen natuurlijke materialen worden gebruikt, zoals hout of stro en als aanvullende weerbescherming uitsluitend verf zonder schadelijke stoffen. Als locatie voor de bijenkasten kiezen de imkers natuurlijke landschappen of biologische landbouwgrond of biologische tuinen. En in de winter mogen de bijen hun eigen honing als voorraad houden. Dit wordt allemaal door officiële ecologische controle-instanties gecontroleerd.

Herkomst

Puur natuur

Onze natuurzuivere honing is afkomstig uit de beste honingregio’s van Europa en Midden- en Zuid-Amerika, De bijen worden door geselecteerde imkers gehouden die aan de strenge kwaliteitscriteria van Langnese voldoen. Om deze reden kunnen wij een veelzijdig aanbod aan hoogwaardige honingsoorten aanbieden. Honing uit China of andere Aziatische landen kopen wij in principe niet in. De honing van Langnese bij u thuis is een volledig natuurzuiver product. Geheel volgens de richtlijnen van de “Deutsche Honigverordnung”. De honing wordt bovendien streng door ons gecontroleerd: hij doorloopt hiervoor voor en tijdens het afvullen een controlesysteem van drie fasen.

Onze streng gecontroleerde natuurproducten zijn afkomstig van zorgvuldig geselecteerde imkerijen in Europa en Midden- en Zuid-Amerika die hoge kwaliteits- en zuiverheidsstandaarden hanteren. Net zoals wij.

De plaats van herkomst – exact traceerbaar

In elke honing zit stuifmeel dat zich aan de bijen hecht als zij nectar verzamelen en dat ze dus ook meenemen naar de bijenkast. Onder een microscoop kun je tijdens een pollenanalyse precies bepalen van welke plantensoort en uit welke regio de pollen in de honing afkomstig zijn. Dat kost weliswaar veel moeite en hiervoor is veel kennis en een zeer goed laboratorium vereist, maar het is de moeite waard: wij weten exact waar onze honing vandaan komt.

Import van honing – hoogwaardig en noodzakelijk

De import van honing is noodzakelijk, omdat de honingoogst in Duitsland ongeveer maar circa één vijfde van de totale vraag kan afdekken. Om aan de grote vraag te kunnen voldoen, kopen wij onze honing voornamelijk in Europa en Zuid- en Midden-Amerika in.